Täisterariisi ja kanahakklihaga täidetud paprika värske salatiga

29 märts 2016 0 comments



See retsept sai välja töötatud spetsiaalselt tervislikku ja teadlikku toitumist propageerivale lehe artikklile "Tasakaalustatud toitumine ja taldrikureegel", mis aitab inimestel lihtsamini aru saada, toidukorrast, mis peaks vastama Eestis kehtestatud uutele toitumissoovitustele ning vastama taldrikureeglile. Kuna minu enda seisukohad selles valdkonnas kattuvad eelnevalt nimetatud portaali seisukohtadega on suurim heameel sellise koostöö üle. Kui taldrikureeglist rääkida siis kõiki komponente ei pea ju koguaeg taldrikureegi järgi taldrikule asetama nii, et näha oleks vastavad sektorid, mis mingit toiduainegruppi iseloomustavad, kuid kui selle retsepti komponendid selliselt eraldi sättida saate korrektse taldrikureegli ning lisaks teiste toidukordade (kahe põhitoidukorra ja 2 vahepala) teadliku kombineerimisega annate oma kehale kõik vajalikud mikro- ja makrotoitained.
Üldiselt olen täheldanud toitumisnõustamisi läbi viies, et tasakaalustatud toidukordade kokkupanemine võib vahel osutuda tavainimesele korralikuks peavaluks, eriti kui täpselt ei tea, kui palju üks toidukord erinevaid toitaineid sisaldama peaks. Eesti uusi toitumissoovitusi arvesse võttes on selle retsepti järgi valmistatud toidukord ideaalselt tasakaalusatatud ning vastab taldrikureeglile, millest saab piisavalt loomseid kui ka taimseid valke, kasulikke süsivesikuid, mida esindab siin punane täisterariis ning organismile kasulikke küllastamata rasvu oliiviõlist ja avokaadost. Lisaks hulganisti mikrotoitaineid – vitamiine, mineraale kui ka fütotoitaineid kuna toidukorras on esindatud kollast, punast, rohelist ja lillat värvi köögiviljad.
Tähelepanu juhiks antud retseptis delikatess kanahakklihale, mis annab tavalisest hakklihast vähem küllastunud rasvu, kuid annab antud portsjonis vajaliku koguse loomset valku. Kui kodus on olemas hakkliha masin võib kana rinnafileest kanahakkliha ise valmistada.
Punane riis on täisterariis, mis on hea kiudaineallikas, andes 60 ml tarbimisel annab 8% kiudaine vajadusest päevas. Kiudained on sellist tüüpi süsivesikud, mida keha ei seedi, kuid aitab parandada seedimist ning hoiab ära kõhukinnisuse. Lisaks annab kiudainerikka täisterariisi söömine kontrollida näljatunnet, kuna see reguleerib toidu seedimise kiirust, aidates kaasa ka kehakaalu kontrollimisele. Punane riis on rauarikkam kui teised täisterariisi sordid. Kus antud koguse punase riisi söömisel annab 2 % päevasest rauakogusest. Punane riis sisaldab rikkalikult ka magneesiumi, mis on kasulik hingamisteedele, luudele ja liigestele ning annab võimsaid antioksüdante, mis hoiab nahka kauem noore ja ilusana. Lisaks leidub seal rikkalikult mangaani, tsinki ja B grupi vitamiine.
Roa saab kiiremini valmis kui punane riis on eelmisel päeval valmis hautatud, kuid täisterariisi säilitamisel tuleb arvestada, et riis oleks hermeetiliselt suletud anumaga külmkapis, kuna täisterariisi idudest tulenev rasv kipub kiiresti rääsuma.
Valmistamisaeg koos riisiga keetes 50 minutit
Kui riis on varem valmis keedetud siis 15 minutit

Vajad:
kogus on mõeldud 2-le
60 g punast täisterariisi või 140 g hautatud/keedetud punast täisterariisi
140 g delikatess kanahakkliha
1 (20 g) sibul
150 g purustatud tomateid ürtidega
1 suurem (200g) paprika
1 tl Himaalaja soola
punt basilikut ja tüümiani
2 viilu (30g) lahjemat juustu

avokaado – tomati salat:
½ (50g) avokaadot
10 (100g) kirsstomatit
20 g (1 peotäis) rukola ja radisso salatisegu
30 g kollast paprika
Himaalaja soola
1 sl külmpressitud oliiviõli
1 peotäis idandeid (nt küüslaugu, beluga läätse ja lutserni idandeid)

1. Keeda või hauta riis pakendil antud aja järgi. Hautamiseks pese riis korralikult puhtaks, lisa 1 osa riisi ja 2 osa vett, maitsesta himaalaja soolaga. Lase kaane all keskmisel kuumusel keema tõusta ning hauta madalal kuumusel kaane all, kuni kogu vedelik on imendunud. Punase täistera riisi puhul on see umbes 30- 40 minutit.
2. Haki sibul ning lõika paprika pooleks ning eemalda seemned ja vars.
3. Pruunista pannil kana hakkliha ning sibul, lisa juurde purustatud tomatid, ürdid ning hautatud riis, vajadusel maitsesta soolaga.
4. Täida poolitatud paprikad liha ja riisitäidisega ning tõsta peale juustuviil. Kuumuta ahi 180C-ni ning küpseta ahjus 10 minutit, kuni juust hakkab sulama.
Salati jaoks haki komponendid suupärasteks tükkideks, sega kokku ning maitsesta soovi korral Himaalaja soolaga ning lisa juurde erinevaid idandeid.


*Nõud veebipood Perfect Home

0 comments:

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD