Roosiline forelli - köögiviljapirukas

18 aprill 2016 0 comments
Karulauk on juba metsa all valmis ning sellest tulenevalt kerkis mul peas idee teha pirukas, mis on toorjuustu ja purustatud karulauguga ning peal köögivilja ja forellirullid. Kusagil ma nägin selliselt rulli keeratud köögiviljadest kooki ning sealt see idee teostuseni jõudis. Kusjuures karulauk annab siia toorjuustutäidisesse just kerget küüslaugust maitsenüanssi ning on absoluutselt täiuslik sellele kolmest täisterajahust valmistatud krõbedale põhjale ja köögiviljarikkale täidisele. Köögiviljade valikul võib olla loov, eriti kui kätte juhtuvad kollased ja lillad porgandid. Peaasi et köögivili oleks piisavalt kõva, et temast õhukesed viilud saaks köögiviljakoorija või mandoliinriiviga tõmmata.


Karulauku kasutatakse toidu-, ravim- ja dekoratiivtaimena ammustest aegadest peale. Toiduks tarvitatakse noori võrseid ja lehti värskelt (salatiteks), aga ka maitseainena marineeritult, hapendatult, soolatult ja kuivatatult. Karulauk omab tugevat antibakteritsiidset ja toniseerivat mõju ning on efektiivne ka igemehaiguste, arteroskleroosi, hüpertoonia ja ainevahetushäirete raviks. Rahvameditsiinis kasutatakse karulauku palaviku, reuma ja köha puhul ning skorbuudi ja atero- skleroosi raviks, kilpnäärmehaiguste puhul ning rögalahtistava vahendina. Tal on toniseeriv ja peptolüütiline ning kergelt diureetiline mõju.  

Karulaugu kasvukohad on põhiliselt Põhja- ja Lääne-Eesti niisked salumetsad, samuti kasvab karulauku saartel. Oluline on teada, et karulauk on III kaitsekategooriasse kuuluv looduskaitsealune taim. III kaitsekategooriasse on looduskaitseseaduse järgi arvatud liigid, mille arvukust ohustab elupaikade ja kasvukohtade hävimine või rikkumine ja mille arvukus on vähenenud sedavõrd, et ohutegurite toime jätkumisel võivad nad sattuda ohustatud liikide hulka. Kui I ja II kategooria kaitsealuste taimede korjamine on seadusega täielikult keelatud, siis karulauku kui III kaitsekategooriasse kuuluvat taime on keelatud hävitada ja loodusest korjata ulatuses, mis ohustab liigi säilimist selle elupaigas. Karulauku kogutakse kevade lõpul, kõige suurema vitamiinidefitsiidi ajal, lõigates ära taime kogu maapealse osa. Karulaugus on C-vitamiini 10−15 korda rohkem kui sidrunis või apelsinis. Küll aga kuumtöötlemisel kaotab taim enamuse oma c-vitamiinist seetõttu  kõige õigem on lehti pruukida värskelt. Säilitamiseks võiks valida sügavkülmutamise, mis taime aroomi ja maitset kõige vähem nõrgendab. Lehti võib ka kuivatada, kuigi tulemus on värsketega võrreldes kahvatu ja nõrk. Peenestatud lehti võib ka soolata, hapendada või marineerida ning saadud massi kasutada näiteks pasta-, liha- või kalaroa kastmes maitseandjana.


 Põhi:
1,5 dl täistera rukkijahu
1,5 dl täistera nisujahu
1 dl täistera kaerajahu
100 g võid
3-4 sl külma vett

Täidis:
400 g toorjuustu (Otto piimameister)
30 g karulauku
1 muna
30 g riivjuustu
1 tl Himaalaja soola
1/2 tl jahvatatud Chili Explosion - Tšillisädemed
150 g graaviforelli
100 g suvikõrvitsat
100 g porgandit
100 g pastinaaki
100 g bataati
oliiviõli

1. Sega jahud ning lisa külm või, mudi pisut, lisa külm vesi ning mudi kuni moodustub taigen. Vormi taignast pall ning tõsta toidukile sees 30 minutiks külmikusse tahenema.
2. Purusta karulauk ja osa toorjuust blenderis või köögiviljakombainis kuni toorjuust on ühtlane helerohelist värvi. Lisa ülejäänud toorjuust, riivitud juust, muna, himaalaja sool ning tšillisädemed ning surista ühtlaseks.
3. Kuumut ahi 190Cni. Rulli taigen õhukeseks ning suru 28cm läbimõõduga pirukavormi põhja ning küpsta 10 minutit.
4. Lase pirukapõhjal pisut jahtuda.
5. Koori köögiviljad ning viiluta köögiviljakooriaga, mandoliinriiviga nii õhukeseks kui võimalik.
6. Määri küpsetatud pirukapõhjale täidis. Rulli köögiviljad rulli ning hakka neid täidisesse püstiselt värvi järgi kombineerima. Keera graaviforelli viilud samamoodi rulli ning tõsta köögivilja rullide vahele. Määri köögiviljad oliiviõliga, raputa peale pisut himaalaja soola ning küpseta 180C ahjus 40 minutit.





0 comments:

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD